Türkiye'de Mobilya Sektörü

24-08-2023 10:22
Türkiye'de Mobilya Sektörü

Türkiye’de Mobilya Sektörü

Türkiye’de mobilya sektörü 2023 yılında % 11,2 artış sağlayarak 4,7 milyar dolarlık ihracata ulaştı. Özellikle pandemi nedeniyle tüm dünya genelinde yaşanan olumsuzluklar ülkemizde de hissedildi. Ancak tüm bunlara rağmen pandemi süreci de dahil mobilya üretiminde artış devam etti. Dünya mobilya ihracatında onuncu sıradan altıncı sıraya yükselen Türkiye’ye son yıllarda ciddi bir talep geliyor. Özellikle Türk Lirasının değer kaybetmesi nedeniyle Avrupa ve Amerika’da alımların Türkiye’ye kaydığını söyleyebiliriz.

Almanya, ABD, Suudi Arabistan, Fransa, İngiltere, İsrail, Libya, Katar ve BAEnin yoğun talebi olan sektörde 2030 yılına kadar %10 civarında bir ihracat payı bekleniyor. Türkiye’de mobilya sektörü pandemide insanların evlerinde daha fazla vakit geçirmesi nedeniyle olumlu olumsuz etkilenmiş, özellikle evdeki eşyalara odaklanma nedeniyle satın alma kararlarını değiştirmiştir.

İnsanlar daha ucuz ürünler yerine daha sağlam ve minimal olan ürünleri tercih etmeye başlamıştır. Mobilya üretiminde işlevsellik, sağlamlık ve kolay ulaşılabilirlik daha fazla öncelik haline gelmeye başlamıştır. Dünya genelinde en büyük ihracatlı olan Polonya’da 2021 verilerine göre 17.39 milyar dolarlık bir gelir elde edilirken Türkiye bu sıralamada 753.59 milyon dolarla gerilerde kalmıştır.

Dünyada Mobilya Sektörü

Mobilya endüstrisinin Covid yıllarında olağanüstü düşüşünden sonra, net bir geri çekilme olmasa bile yıllarca pazar durgunluğu göreceğimizi düşünen herkesin yanıldığı kanıtlandı.Cari fiyatlarla ciro, 2021'e göre %10 civarında bir artışla 2022'de 28,1 milyar rakamına ulaşarak İsveç, İspanya ve Polonya'nın ardından Avrupa'da altıncı sıraya ulaştı.

Son yıllarda, en prestijli markalar ve bazı özel sermaye fonları tarafından yönetilen bir yoğunlaşma sürecine dahil olmuştur. Bu ülkemizde de dünyada da belirgin bir istihdam imkanı sağlamıştır.

Peki Covid sonrası dönemde mobilya sektöründe tam olarak ne oldu? Sandalye Online Kurucusu Özge Yavuz bu durumu şöyle açıklıyor: "2022'de cari fiyatlarla ölçülen pazar düşüş değil, yavaşlama aşaması yaşadı.Türk Lirası’nın değer kaybı ve fiyatların yeniden yapılandırılmasının dolaylı etkileri rol oynadı.Sabit fiyatlara geçersek, şirketlerin fiyat listelerindeki %10-12'lik artışı pazar tarafından kabul ettirebildiklerini ve başlangıçtan itibaren enerji ve neredeyse tüm hammadde maliyetlerindeki artışları karşılayabildiklerini görürüz.Bu operasyon sayesinde "sektördeki firmaların marjinalliği durmuş ve birçok kişinin de e-ticaret ve dijital dönüşüme yatırım yapmasına olanak sağlamıştır".

E-Ticaretin Mobilya Sektörüne Etkisi

Mobilya ithalatı rekortmeni olan ABD’nin gerek e-ticarette gerekse uluslararası ithalatta alımlarını arttığını görebiliyor. E-ticaretin ağırlığını ölçmemize yardımcı olacak resmi istatistikler yok, ancak en azından Türk pazarında mağazayı deneyimleme isteğinin geri döndüğü ve çevrimiçi satın alma hacminin düştüğü yönünde yaygın bir kanı var. Bu nedenle Sandalye Online tarafından oluşturulan Evinde Gör uygulaması interaktif olarak mobilya alışverişi yapmak zorunda olan ve mağazaları ziyaret edemeyen tüketicilere hitap etti. Mağazaya fiziki olarak uzak olan tüketicilerin ürünleri evlerinde görebilmesi, materyalleri seçebilmesi ve kendi istedikleri ürünleri en iyi şekilde revize ederek özel sipariş oluşturması ciddi bir fark yarattı.

Tüm dünyada e-ticaret mobilya satışları düşüş eğilimi gösterirken Türkiye’nin bundan fazla etkilenmediğini söylemek yanlış olmayacaktır.


Türkiye Lüks Mobilya Sektörü

 

TOBB verileri ve TÜİK ihracat rakamlarına göre Kayseri Türkiye’deki mobilya ihracatı pazarının devlerini barındırmaktadır. Ancak e-ticaret sektörünün yaygınlaşması nedeniyle küçük ölçekli firmalarda da büyüme gözlemlenmiş, ihracat payının bu firmalarda daha fazla arttığı ortaya çıkmıştır. Bu da artık tek bir merkezde değil, üretim hacmi olan her yerde hammadde ve nakliye maliyetlerini de karşılayacak düzeyde bir gelişme kaydedilmesini sağlamıştır.

Pandemi koşullarına rağmen mobilya sektöründe ihracatın artması üretimin artmasını da beraberinde getirerek sektörün ilerlemesini sağlamıştır. Bu konuda son derece başarılı e-ticaret sistemlerine sahip olan firmalar pazardaki paylarını arttırmıştır.

Özellikle yatak odalarında kullanılan mobilyalar, sandalyeler, koltuk ve oturum sağlayan mobilya türevlerindeki satış hacmi gitgide artmıştır. Sektördeki firmaların bir kısmı doğrudan ihracat yaparken, büyük bir kısmı özellikle yurtdışı taahhüt işleri yapan müteahhitlik ve mimarlık firmaları aracılığıyla ürünlerini ihraç etmektedir.

Diğer yandan, son yıllarda yurtdışı pazarlara doğrudan kendi dağıtım kanalları ile açılan firmalarımızın sayısında önemli bir artış olmuştur. Türkiye lüks mobilya sektörü üreticisi olarak da dünyaca ünlü bir marka haline gelme yönünde ilerleme göstermektedir.

Hangi Mobilyalar Talep Ediliyor?

Mobilya sektöründe en çok tercih edilen ürünler ofis ve ev için masa ve sandalyeler, oturum alanları, yatak odası mobilyaları, banyo ve mutfak için üretilen dolap ve sandalyeler, tamamlayıcı mobilya grubu dediğimiz mobilyalardır.

Yiyecek içecek işletmeleri, konaklama tesisleri ve iş yerleri en çok talep eden kurumsal firmalardır. Bireysel tüketiciler de doğrudan alışveriş yaparak ulusal ticaret taleplerine katkı sağlamaktadır. Özellikle inşaat şirketlerinin projelerinde tercih edilen özel yapım mobilya talepleri sonucunda da Türkiye’de mobilya sektörü yükseliş eğilimindedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.